Start her

Når fortiden holder deg tilbake

Apr 17, 2024

Visste du at ditt kart over verden ble til før du fylte fem år?!? Det høres helt utrolig ut, men da du var fem år, hadde du et kart, en oversikt, et sett leveregler, som du har bygget livet ditt på. Har du jobbet med deg selv og din egen utvikling senere i livet, er det sannsynlig at kartet ditt har blitt noe oppgradert. Kanskje har du fylt på med litt ny forståelse?

Sannsynligheten for at mye av livet ditt er styrt av en versjon av deg selv som er under fem år, er allikevel stor. Dette er problematisk når du tenker på det begrensede språket og det kognitive nivået et lite barn har. Vårt kart av verden er basert på tolkninger som ble gjort av oss ut fra den kunnskapen vi hadde på det gjeldende tidspunktet. Med andre ord er vårt blide av verden forvrengt, basert på vårt kognitive nivå da kartet ble laget.

Hver eneste person jeg har coachet har på ett eller annet tidspunkt referert tilbake til barndommen. Vanligvis kommer det allerede på første time. Dette viser hvor sterkt fortiden vår preger oss. Det er i utgangspunktet ikke noe problem å ha minner - faktisk kan det være riktig så hyggelig! Utfordringen kommer når minnet holder deg tilbake fra å leve fullt ut nå. Fra å være til stede i livet. Fra å være deg selv.

I coaching går vi, der det er behov, i dybden og endrer vårt forhold til fortiden, slik at vi er fri fra det som tidligere har holdt oss tilbake. Vi tar med oss den læringen minnene kan gi, og vi gir dem nye meninger, basert på vår voksne forståelse av det som skjedde. Når du forstår at det er du, her og nå, som kan bestemme hva noe skal bety, og ikke det barnet du en gang var, ja, da har du muligheten til å forme livet ditt og fortiden din etter hvordan du vil at ting skal være, framfor hvordan det har vært. Det krever ofte trening, men er det ikke verdt det?

Så hva kan du gjøre selv da, for å skape nye meninger rundt ting som holder deg tilbake i dag?

Det begynner med bevissthet. Bli bevisst på når noe holder deg tilbake fra å si eller gjøre noe, eller når humøret ditt endrer seg negativt. Og still deg selv noen kritiske spørsmål: “Hvem er det som sier at jeg ikke kan gjøre det?” “Hvor kommer det fra?” “Er det sant?” “Hvem bestemmer hva som er viktig for meg akkurat nå?” “Hvem bestemmer hva som er sant?” “Hvordan vet jeg at det kommer til å skje igjen?”

Når du har fått trening i å bli bevisst på forvrengte tolkninger fra fortiden, vil du lettere kunne velge nye overbevisninger. Meninger som styrker deg, som tar deg framover og som lar deg være den du ønsker å være!

La oss bli venner!

Registrer din e-postadresse, så får du ukas blogg og tema, samt annet snacks rett i innboksen din!😃

Nederst finner du personvernerklæringen. Ta gjerne en titt på den.😊