Start her

Slik overlever du sommeren med små barn – 7 praktiske tips

Jul 09, 2024

Du vet det punktet?... Det punktet da du begynner å drømme om hverdagen igjen?

Da jeg var barn kom det aldri. Da jeg ble eldre, begynte jeg å kjede meg siste uken. Etter at jeg ble mamma, kom det rimelig kjapt inn i ferien!😅

Derfor bestemte jeg meg for å finne de beste strategiene for å overleve sommeren med barn. (Vi vil tross alt skape de beste minnene med familien vår.)

Så her har du:

Mine 7 beste tips til å ivareta deg selv og få en fin sommer sammen med familien din.

 

1. Sett Av Tid Til Deg Selv

Planlegg litt alenetid hver dag, selv om det bare er 10-15 minutter. Bruk denne tiden til å gjøre noe som gir deg energi, som å lese en bok, ta et bad, trene eller meditere. Noen ganger er det beste jeg kan gjøre på den tiden å bare skrive ned alt jeg har i hodet, alle gjøremål og ting jeg må huske, og planlegge dagen eller morgendagen, slik at jeg slipper å bære det med meg.

Her kan du lære mer om hvordan jeg bruker kveldene til å skape de roligste morgenene.

 

2. Deleger Oppgaver

Involver barna (og selvsagt mannen/kona) i husarbeid og daglige gjøremål. Dette kan inkludere å rydde opp etter seg, sette på plass sine egne ting, eller hjelpe til med matlaging. Dette gir deg litt avlastning og lærer barna ansvar. 

Å gjøre husarbeid eller lage mat sammen tar ofte mer tid og tålmodighet, men barnet vil huske det som noe hyggelig dere gjorde sammen. Her i huset setter vi på "ryddemusikk" og 15 minutters nedtelling, og ser hvor mye vi får gjort på den tiden. Det er gøy for hele familien!

 

3. Fordel Ansvar

Lag en ukentlig tidsplan som fordeler ansvaret mellom deg og andre voksne i huset. Dette kan inkludere ansvar for barm, matlaging og rengjøring. En rullerende tidsplan sørger for at ikke én person blir overbelastet.

Dette gir deg litt tid for deg selv når barna er hos noen andre, og gir dem en sjanse til å leke med venner. I tillegg kan det være avlastende i seg selv å ha en venn til barnet ditt på besøk, dersom barna er store nok til å leke selv.

Her i hus var det en game changer da Andrea ble stor nok til å leke på rommet med venner! 

 

5. Gjør Mat Enkelt

Mat må alle ha, men i ferien vil vi ikke stå i timesvis på kjøkkenet. Forbered enkle måltider som ikke krever mye tid eller innsats. Og planlegg i forkant, så det bli enkelt når det er middagstid.

Og du? Det er innafor om det blir brødskive, pizza eller take away til middag innimellom. 80% etter planen er mer enn bra nok!

 

6. Innfør "Stilletid"

Innfør en daglig stille periode hvor barna kan lese, tegne eller hvile. Dette gir deg en pause og en sjanse til å slappe av uten konstant aktivitet rundt deg.

 

7. Fysisk Aktivitet

Får du trukket deg tilbake og trent i ferien? Topp! Men hvos ikke, innfør FysAk-tid! Akkurat som med stilletid hvor alle er rolige, kan dere ha aktivitetstid der alle trener sammen. Det finnes masse ressurser på net over øvelser man kan gjøre som familie. Personlig liker jeg Kamilla's Yoga på Youtube. Det er yoga alle kan være med på, og det er gøy for de minste!

Fysisk aktivitet reduserer stress og gir deg mer energi, så prioriter dette for deg selv og de rundt deg.

 

La oss bli venner!

Registrer din e-postadresse, så får du ukas blogg og tema, samt annet snacks rett i innboksen din!😃

Nederst finner du personvernerklæringen. Ta gjerne en titt på den.😊