Start her

5 tips til å håndtere stress i jula

Apr 17, 2024

Opprinnelig skrevet 21.12.21

1. Planlegg egentid

Ingen er ålreit å være med hvis de ikke får rom til å hente seg inn - selv ikke du!

Planlegg med partner eller andre du har rundt deg, tider i løpet av jula der dere får litt egentid, slik at du kan hente deg inn og komme tilbake til familien, litt mer i vater enn da du dro.

2. Hold på rutinene

Det kan være fristende og deilig å la ting skli ut i ferien og slippe å følge opp alle rutiner. Men både voksne, og spesielt barn, har det best med faste rutiner. Det blir garantert mer krangling, sure miner og grensetesting dersom ting ikke er som de pleier - særlig med økt sukkerinntak! Så langt det lar seg gjøre, hold på rutinene både for barna og deg selv - det er jo en veldig god grunn til at dere har skapt dem i utgangspunktet.

3. Finn deg en nødlomme og bruk pusten

Noen ganger kan det bli for mye for hvem som helst. Da er det smart å ha noen triks, eller som jeg kaller dem: nødlommer.

Min favorittnødlomme kan du ta i bruk overalt. Si “Mamma skal på do”. Dette er den viktigste setningen du lærer deg i jula! Alle kan håndtere at Mamma er borte i 2-5 min.

Inne på doen gjør du følgende: Trekk noen dype pust. Inn med nesa, ut med munnen. La utpust være lenger enn innpust - lag gjerne en S-lyd på utpust og kjenn at du puster heeelt ut. Pusten er det viktigste vi har for å roe nervesystemet kjapt, og den hjelper oss å tenke klarere. Når du kommer ut av badet vil du være i stand til å møte situasjonen i en roligere og mer ressurssterk tilstand.

4. Gå ut

Frisk luft og fysisk aktivitet vet vi gjør godt for kropp og sjel, både for store og små. Og lange kvelder, familiekos, spennende filmer på tv, søtsaker osv. gjør det derfor ekstra viktig å legge inn noen lommer med frisk luft og fysisk aktivitet. Og gjør noe som er gøy for alle! Gå tur i skogen med kakao og bål, ta på skøytene, finn en skiløype, eller gå rett og slett til nærmeste bakke og ak! Kun fantasien og vilja kan stoppe deg og jeg er sikker på at barna har noen ideer!

5. Be om hjelp

Det er ingen skam å be om hjelp! Alle trenger hjelp på flere tidspunkter i livet - det er sånn det er å være menneske. Ofte føler vi oss mest alene når vi trenger hjelpen som mest. Så kjenner du på en fortvilelse eller et stress du ikke føler du kan håndtere, si fra! Si fra til familie eller venner - ofte kan det hjelpe å bare få luftet tankene. Det finnes også flere hjelpetelefoner for foreldre du kan kontakte om du trenger å snakke med en utenforstående.

Med ønske om en fredfull og hyggelig juletid til deg og dine.

 

La oss bli venner!

Registrer din e-postadresse, så får du ukas blogg og tema, samt annet snacks rett i innboksen din!😃

Nederst finner du personvernerklæringen. Ta gjerne en titt på den.😊