Start her

Slik lurer du hjernen din til å ta action når du egentlig ikke vil

Sep 27, 2024
Slik lurer du hjernen din til å ta action når du egentlig ikke vil

Hvor mange ganger har du tenkt: "Jeg burde gjøre det, men jeg orker ikke akkurat nå"?

Om du er som de fleste av oss, har du sikkert opplevd at selv små oppgaver noen ganger kan føles som digre monstre! Heldigvis er du ikke alene om å føle det slik. Hjernen din spiller deg nemlig et puss noen ganger – vi er skapt sånn!

Men hva om jeg sa at du faktisk kan lure hjernen din til å ta action når du egentlig ikke vil?

La oss dykke litt ned i hva som skjer i hjernen din når du utsetter, og hvordan du kan bruke noen enkle teknikker for å ta kontroll.


Derfor utsetter du

Hjernen din er designet til å unngå smerte, søke umiddelbar tilfredsstillelse og bruke så lite energi som mulig. Det betyr at hvis en oppgave føles stor, vanskelig eller kjedelig, vil hjernen din gjøre alt den kan for å finne en enklere og mer behagelig aktivitet – som å scrolle på telefonen eller se på TV. Dette er det som kalles "gledesprinsippet" – hjernen søker alltid etter det som føles best der og da.

Når vi utsetter, aktiveres den limbiske delen av hjernen, som styrer følelser og impulser. Denne delen er veldig "her og nå"-fokusert, så den bryr seg lite om konsekvenser på lang sikt. På den andre siden har vi den tenkende hjernen (prefrontal cortex), den delen av hjernen som hjelper oss med planlegging, prioritering og selvkontroll. Når denne delen er overbelastet, kan vi oppleve at beslutningene våre blir styrt av følelser i stedet for logikk – og da er det lett å utsette ting vi egentlig vet at vi burde gjøre.


Slik lurer du hjernen din til å ta action når du egentlig ikke vil


1. Start med noe lite og enkelt

Hjernen din er ekspert på å gjøre store oppgaver mer skremmende enn de egentlig er. Trikset er å lure hjernen ved å bryte oppgaven ned i små, enkle steg. Ikke fokuser på hele oppgaven; start med noe så lite at det nesten ikke krever innsats, som å hente støvsugeren eller åpne vaskemaskinen. Når du har startet, blir det lettere å fortsette.

2. Bruk "5-minuttersregelen"
Fortell deg selv at du bare skal jobbe med oppgaven i fem minutter. Sett en timer, og vær enig med deg selv om at når de fem minuttene er over, kan du gi deg hvis du vil. Det som ofte skjer, er at hjernen din blir lurt til å fortsette etter de fem minuttene fordi du allerede er i gang! Dette trikset bygger på konseptet om at starten er det vanskeligste – når du først er i bevegelse, blir det lettere å holde farten oppe.

3. Visualiser den positive følelsen av å være ferdig
Før du starter på en oppgave, se for deg følelsen du vil ha når du er ferdig. Tenk på følelsen av oppnåelse og tilfredsstillelse du får når en oppgave er ute av verden. Hjernen elsker belønning, og når du visualiserer den positive følelsen på forhånd, vil du trigge hjernen til å ville oppleve den!

4. Fjern distraksjoner
Det er lett å bli distrahert, spesielt hvis vi allerede utsetter. Ved å gjøre små justeringer, som å legge bort telefonen eller skru av TV-en, kan du øke sjansene for å fokusere. Hjernen vår har begrenset med oppmerksomhet, så når du fjerner forstyrrelsene, gir du den tenkende hjernen en bedre sjanse til å ta kontroll og lede deg til handling.

5. Skap vaner med belønning
Hjernen elsker å få belønninger. Når du har fullført en oppgave, enten den er stor eller liten, gi deg selv en liten belønning. Det kan være en kopp kaffe, en pause i solen, litt kos med barnet ditt eller et kjæledyr, eller noe annet du liker. Ved å koble positive opplevelser til det å fullføre oppgaver, lærer hjernen din at handling gir glede, noe som kan motivere deg til å komme i gang raskere neste gang.


Å komme i gang er det vanskeligste – men du klarer det!

Når du nå forstår hvordan hjernen din fungerer, kan du bruke disse strategiene for å slå utsettelse og prokrastinering. Små justeringer som å starte med noe lite, bruke 5-minuttersregelen, og visualisere den positive følelsen av å være ferdig, kan gjøre en stor forskjell i hverdagen din.

Husk, det er ikke snakk om å gjøre alt perfekt – det handler om å ta ett steg av gangen. Før du vet ordet av det, vil du ha tatt kontroll, følt mestring, og kanskje til og med funnet litt ekstra tid til å nyte dagen med familien. 💖

Hva er én liten ting du kan gjøre akkurat nå for å få ballen til å rulle? Legg igjen en kommentar under og del din plan! 💬

 

La oss bli venner!

Registrer din e-postadresse, så får du ukas blogg og tema, samt annet snacks rett i innboksen din!😃

Nederst finner du personvernerklæringen. Ta gjerne en titt på den.😊